Najwyższy standard finansowania

10 maja 2016

BZ WBK Leasing, jako jedyna firma leasingowa, otrzymał wyróżnienie od organizatorów Banking Forum 2016 za wyznaczanie najwyższych standardów rynkowych w finansowaniu inwestycji. XI edycja wydarzenia tradycyjnie przyciągnęła najważniejsze osoby ze świata finansów. W licznych panelach dyskusyjnych, debatach i wystąpieniach wzięło udział 769 osób zarządzających polską branżą finansową.

W tegorocznej edycji BZ WBK Leasing był jedyną firmą leasingową, która została wyróżniona. Wyróżnienie zostało przyznane za „wprowadzanie nowych standardów finansowania inwestycji: transparentność wobec klientów i wzrosty znacząco przebijające rynek czwarty rok z rzędu". Średni, roczny wzrost sprzedaży, tj. nowego portfela leasingowego, w okresie 2012-2015 wyniósł ponad 25%. Nagrodę odebrał prezes Zarządu BZ WBK Leasing – Szymon Kamiński.

Silna 3. pozycja

- Bardzo cieszy fakt, że nasze wyniki i rzetelne podejście do współpracy z klientami są dostrzegane przez rynek. BZ WBK Leasing ma silną pozycję w Top 3 rynku leasingowego, a doskonałe wyniki sprzedażowe to m.in. efekt zaufania klientów, którzy doceniają profesjonalne i przejrzyste zapisy
w umowach – komentuje Szymon Kamiński.

Potwierdzeniem wyznaczania najwyższych standardów rynkowych w zakresie rzetelności i transparentności zapisów umów leasingowych jest nie tylko wyróżnienie od Banking Forum, ale też 1 miejsce w rankingu ogólnych warunków umów leasingowych, przeprowadzonym przez niezależnych analityków rynkowych Leasing Monitor w czwartym kwartale 2015 r.

Rekordowy pierwszy kwartał

Rok 2016 rozpoczął się bardzo dobrze dla branży leasingowej, która sfinansowała aktywa o łącznej wartości netto ponad 13 mld złotych (+23 proc. r/r). To również rekordowy okres dla BZ WBK Leasing, który umocnił trzecią pozycję na rynku finansując aktywa o łącznej wartości netto 985 mln zł, co oznacza wzrost o 25 proc. r/r. Istotny udział w strukturze finansowanych przez nas środków trwałych mają maszyny i urządzenia rolnicze, a na tym rynku odczuwalne jest spowolnienie w związku z oczekiwaniem na dotacje unijne. Wyłączając tę część środków trwałych wzrost BZ WBK Leasing to 39 proc. r/r.